Att skaffa valp

Pipistrellens Kennel

-Fransk bulldogg-

 

Om hundar i allmänhet och Fransk Bulldog i synnerhet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Första veckan med valpen

 

 • • Att flytta från tiken och syskonen är en stor omställning för valpen. Låt den utforska hemmet i lugn och ro och presentera inte en massa nya människor för valpen den första veckan. När valpen känner sig trygg hemma och med dig som ägare, kan du presentera andra människor.
 • • En valp behöver sova mycket. Väck den inte när den sover utan låt den vara ifred, annars riskerar du att få en stressad valp. När valpen vaknar av sig själv kan du börja umgås med den. Undvik dock inte vardagliga ljud i rummet där valpen sover, den vänjer sig snart vid familjens ljud och kommer att sova ostört även när man slamrar och grejar.
 • • Undvik för mycket stressframkallande lekar, såsom att oavbrutet kasta boll eller pinne som hunden ska hämta. Kasta några gånger och låt sedan hunden själv leka med saken en stund innan du kastar igen. Lagom är bäst. En del hundar kan bli helt fixerade vid bollar eller pinnar och stressnivåerna stiger hos dessa individer, bara de ser föremålet för sin fixering.
 • • Ta undan farliga saker, exempelvis småsaker som den kan sätta i halsen eller svälja, sladdar och dyra grejor, som man inte vill ha förstörda. De kan utveckla ett intresse för skor under sina upptäcksfärder i huset.
 • • Utomhus tenderar valpen att smaka på allt, såsom fimpar, glasbitar och metallgrejor. Om hunden råkat svälja vassa eller spetsiga saker, kan man ha lite is i magen och ge hunden stångsparris. Hundens mage kan inte spjälka de långa fibrerna i sparrisen utan de lindar sig runt de vassa sakerna i magen. Vi har alltid en burk stångsparris hemma, för säkerhets skull. Om man vill få hunden att kräkas, kan man tvinga i den lite stark senap. När du fått i hunden tillräckligt, kräks den.
 • • Valpen är vaccinerad innan du hämtar den, men skyddet är inte fullständigt, varför det är bra att inte låta valpen träffa andra hundar förrän efter 12-veckors vaccinationen.
 • • Under valpens första 4 veckor hos dig är den mycket angelägen om att hålla sig i din närhet. Passa på att använda den här tiden till att lära hunden att komma på inkallning. Låt hunden vara lös på ett säkert ställe när ni är ute och går. Gå iväg och locka på valpen och ge den mycket beröm när den kommer. Om den blir distraherad av annat runt omkring måste man göra sig lite mer intressant genom att t ex sätta sig på huk med ryggen mot valpen och låtsas gräva lite i marken samtidigt som man ropar dess namn. Få valpar kan motstå dessa ”hemligheter”.
 • • De flesta valpar är veritabla levande symaskiner. De biter i allt, även i händer och fötter. Det kan upplevas som ganska nervpåfrestande. Om ett tydligt ”nej” uttalat med bestämd röst, inte hjälper, kan man vidta den metod vi fick rekommenderade med vår rottweiler Ebbe. När valpen biter för hårt i huden tjuter man till som om man vore en liten valp, sedan reser man sig och lämnar rummet utan att valpen får följa med. Man stannar borta några minuter och när man återvänder pratar man med gullig röst som om inget hänt. På en vecka har de förstått vad det handlar om och slutat bita.
 • • Valpen är inte rumsren när den kommer hem till dig. Man kan uppleva dem som riktiga kiss och bajs-maskiner. Försök att identifiera situationer då valpen behöver gå ut. Det kan vara när den just har vaknat efter att ha sovit en stund, när den har ätit, lekt eller det var länge sedan den var ute sist gång. De flesta valpar försöker hålla sig när man lyfter upp den. Lyft den därför när du tror att det kan vara dags. Sätt ner den utomhus och ge den mycket beröm när den kissar ute. Banna den inte om olyckor händer inomhus. Valpen gör så gott den kan och i början har den inte ens förmågan att hålla sig.
 • • Fortsätt med det foder som valpen är van vid, åtminstone en vecka efter att den flyttat hemifrån. Att flytta upplevs ofta som stressigt av valpen, och då kan matspjälkningen påverkas. Om man samtidigt byter foder kan man förvärra saken. Om du vill byta foder, så byt tvärt, från en dag till en annan. Två veterinärer har rekommenderat denna metod. Den kan bli lite lös i magen några dagar, men då gäller det att ha is i magen och bara fortsätta med det nya fodret. Eventuella magproblemen går över efter några dagar.
 • • Bär inte skor inomhus. Det är så lätt att valpen kommer framför fötterna och har du skor på dig känner du inte den lilla kroppen förrän du har trampat ner alldeles för hårt. Då finns risk för att du krossar en tass, vilket kan leda till livslångt handikapp. Träskor är naturligtvis det allra värsta.

 

 

Värme och kyla

 

En del bulldogar är mycket känsliga för värme. Se till att du alltid har vatten med för att svalka hunden. Blöt ner ansikte, tassar och mage, samt ge den vatten att dricka. Man kan också köpa en speciell kylfilt, som dränkt i vatten och placerad över hunden, hjälper den att svalka sig.

 

Lämna aldrig hunden i bilen under sommarhalvåret!

 

Om bilen står i solen och lufttemperaturen är ca 20 grader, stiger temperaturen i bilen snabbt (typ 20 min) till livsfarliga nivåer (mellan 60 och 80 grader celsius). Temperaturen i bilen påverkas inte nämnvärt av att man har fönstren öppna några centimeter. Om du ser en lidande hund i en parkerad bil när solen skiner har du, enligt lag i Sverige, rätt att slå sönder en ruta och ta ut hunden under förutsättning att du först ringt till polisen och berättat vad du tänker göra. Tveka inte att hjälpa en döende hund!

 

Pippi har en ”jacka” som vi brukar använda när temperaturen går under noll. Hon avskyr den och försöker alltid att skava den av sig. Men tar man av den kan man se att hon fryser om vi står stilla. Det är upp till var och en om man vill använda en jacka.

 

 

Hundens hälsa

 

Vecken under ögonen

 

Om hundens ögon av någon anledning börjar vätska sig, finns risk för bestående fukt i vecken under ögonen. Känn därför ofta efter i vecken så att det är torrt. Om det blir fuktigt börjar det klia och svamp kan utvecklas. Torka vecken vid behov.

 

 

Öronen

 

Många hundar (av alla raser) utvecklar problem med öronen. Obehandlat kan det leda till öroninflammation och om det upprepas kan hundens hörsel påverkas. Om hunden kliar sig mycket i öronen och har sk ”kaffesump” i örongångens väggar (du förstår vad som menas när du ser det första gången), kan man bromsa utvecklingen genom att behandla med Vetriderm Ear Cleaner (det finns andra märken som säkert också fungerar, vi har dock positiva erfarenheter av ovanstående). Genom att spruta in lite i örat, fälla ner öronlappen och gnugga, så upphör ofta klådan. Man bör dock inte vänta för länge med behandling. Behandlingen är helt ofarlig.

 

Ögonen

 

På grund av att skallen hos rasen är hoptryckt, blir ögonen ofta utstående. Det innebär att de är delvis oskyddade mot påverkan utifrån. Var noga med att skydda din hunds ögon.

 

 

Cherry Eye - Körsbärsöga

 

Cherry eye är ett fenomen som förekommer hos ett antal raser, bland annat fransk bulldog. En tårkörtel i ögonens inre ögonvrå, alldeles bakom den mörka, halvmåneformade blinkhinnan, kan ibland svullna och falla fram och ut ur ögat och framstå som en röd ”klump” i ögonvrån. Problemet drabbar främst valpar. Om man ser när det händer och körtelvävnaden ännu inte torkat, kan man trycka tillbaka körteln in i ögonvrån med ett finger. Var försiktig men inte för försiktig. Om man låter det vara, krävs operation för att återställa körteln.

 

 

Klåda

 

Somliga hundar utvecklar klåda bland annat mellan tårna. Klådan beror ofta på att de blivit fuktiga vid promenader. Om man märker att hunden kliar sig väldigt ofta (läs slickar) om tassarna finns risken att de utvecklar ett tvångsbeteende. Försök att bromsa i tid. Hindra hunden från att långvarigt klia sig och smörja på fotsvampssalva för människor, så brukar klådan upphöra.

 

 

Testiklarna

 

Hos hanvalpen har testiklarna oftast inte vandrat ner i pungen när valpen flyttar från tiken. Känn efter i pungen, mycket försiktigt, så att kulorna verkligen hamnar där de ska. Om de inte är på plats när valpen är 6 månader, bör man ringa en veterinär. Om testiklarna stannar i buken sägs risken för cancer öka. Tillståndet kallas för att hunden är kryptokid. Om detta inträffar, bör man kontakta uppfödaren då detta dels går på dolda-fel-försäkringen samt är en ärftlig defekt som det är viktigt att uppfödaren får reda på.

 

 

Kastrering

 

Kastrering av hanhundar blir allt vanligare. Influensen kommer sannolikt från USA där hundar lever på gatorna och får valpar i varje hörn, ungefär som katter gör i Sverige. Där kan det vara befogat att kastrera utan medicinska orsaker. Men i Sverige håller vi inte hundar på det viset och det finns ingen orsak att kastrera en hund utan medicinska orsaker. Vad som sällan framhålls är de problem som kan uppstå vid en kastrering. Kastreringen innebär att testiklarna tas bort och hunden förlorar sin förmåga att framställa testosteron. Operationer är alltid riskfyllda, men för Fransk bulldog är det extra farligt eftersom de kan ha förträngningar i luftstrupen som kan öka riskerna. Vid kastrering blir en del hundar inkontinenta, dvs de kan inte hålla inne urinen. Vår rottweiler blev det och en annan hund vi känner. Det är inte så kul att springa och torka kiss hela tiden. Det sägs att hanhundar blir mindre aggressiva och revirhävdande om man kastrerar dem, men det är en MYT! Det finns ingen forskning som visar att detta stämmer. Däremot kan hunden bli mindre benägen att rymma, men fransk bulldog är sällan rymningsbenägna, varför det inte kan användas som skäl för att kastrera. Aptiten påverkas dock ibland av kastrering, så att hunden blir hungrigare och får lättare att gå upp i vikt. För en ras som redan har problem med syresättning och temperatur, kan övervikt öka dessa problem. Pälsen kan också förändras och bli tjockare och strävare, och fällningen kan förändras. Vår rottweiler fäller till exempel oavbrutet nu istället för i perioder, som han gjorde förut.

 

Vi på Pipistrellens kennel motsätter oss kastrering av våra valpar, om medicinska skäl saknas. För Fransk bulldog, som är en ras med många hälsosproblem, är det extra viktigt att behålla avelsförmågan för friska individer, så att vi i Sverige har en genbank att använda om det skulle behövas.

 

 

Förhudskatarr

 

En del hanhundar får problem med förhudskatarr. Det yttrar sig som en tjock, trögflytande gul substans som syns vid förhudens mynning. Det beror på att bakterier har vuxit till sig inne i förhuden. Det behandlas med ett receptfritt preparat från apoteket.

 

 

Flytningar

 

En tik ska normalt inte ha flytningar. Det finns skäl till oro om flytningarna är grön/svart färgade eller luktar illa. Det händer att tikar utvecklar livmoderinflammation och om man väntar för länge äventyras hundens liv. Håll noga koll så att slidöppningen är torr.

 

 

Hälta

 

Ett vanligt problem hos små hundar är Patella luxation. Det innebär att fåran i den bortre delen av lårbenet är för grund och senan som ska löpa i fåran hoppar ur och hamnar bredvid. Det är ett mycket smärtsamt tillstånd och visar sig genom att hunden vid enstaka steg undviker att använda ena benet. Den enda behandlingen är operation. Det här är ett ärftligt tillstånd och båda föräldrarna är fria från denna defekt, liksom mormor och morfar och farmor och farfar. Låt uppfödaren få reda på om din hund lider av Patella luxation.

 

 

 

Tandsten

 

Om hunden utvecklar tandsten syns en gulbrun hinna över tänderna och hunden börjar ofta lukta dåligt ur munnen. Om möjligt är det förebyggande att borsta tänderna på hunden. Det kan man göra med en tandborste, men det finns också små ”fingertottar” som man trär på pekfingret och sedan gnider mot hundens tänder. Många individer accepterar inte den här typen av behandling. Då kan man se över sin hunds tänder ofta och om man upptäcker tandstenen tidigt, innan den har hårdnat, kan man försiktigt peta bort den med nageln medan den är mjuk. Ett annat alternativ är att ge hunden mat/godis/leksaker som är hårda och som skaver på tändernas emalj. Märgben skadar inte emaljen, men om hunden tuggar överdrivet mycket på pinnar och dylikt, kan emaljen ta skada.

 

 

Mjäll

 

Mjäll kan vara tecken på att hunden har problem med huden, men det kan lika gärna bero på stress. Många hundar börjar mjälla direkt i stressade situationer, t ex om man tävlar med hunden, går till veterinären eller gör något annat som hunden inte är van vid. Avvakta och se om mjället försvinner när ni kommer hem och situationen blir normal. Om det inte är borta efter några dagar kan det vara läge att rådfråga en veterinär.

 

 

Borrelia och TBE

 

Om hunden får fästingar kan de vara infekterade med borrelia eller TBE (tickbourne encephelitis, en form av hjärnhinneinflammation). Den första går att bota om man upptäcker den i tid, men borrelia har mycket diffusa symptom som kan leda veterinärer åt fel håll. TBE är en betydligt allvarligare sjukdom och hunden kan få bestående men eller dö av infektionen. Det finns olika typer av fästingmedel på marknaden. En del substanser som man lägger på huden, innehåller traditionellt gift, medan andra påstås vara mer giftfria. Det finns också speciella halsband som lär hålla fästingarna borta. Välj något som passar dig och din hund men skaffa dig också en bra fästingplockare och känn över din hund när du tror att det finns risk för att den har fått fästingar.

 

 

Att tvätta sin hund

 

Vi duschar och tvättar hundarna med schampo vid behov. Flickorna har en typ av päls där sand, lera och grus trillar av när pälsen torkar. Då behövs inget bad även om hunden ser ut som en gris efter promenaden. Tänk också på att man kan ta bort mycket smuts med bara vatten. Schampo löser upp hudens fett och ökar risken för nedkylning innan hunden torkat. Så se till att torka pälsen ordentligt med en handduk efter duschen. Låt sedan hundens päls torka helt innan ni går ut. Vi brukar alltid tvätta hundarna det sista på kvällen, så att de har hela natten på sig att torka. Det finns speciella schampon för hundar. De kostar 4-5 gånger så mycket som människoschampo. Vi har provat båda och aldrig märkt någon skillnad, så nu använder vi bara människoschampo till hundarna.

 

 

Foder

 

Vi har vant valparna vid Royal Canines valpfoder. Själva utfordrar vi våra hundar med torrfoder på vardagarna och sk hundkött från Bravo Ox (se http://www.bravodjurfoder.se/ för en återförsäljare i närheten av dig) på helgerna. Det är slaktavfall från nöt som säljs i kilosförpackningar med 8 ”hamburgare” i varje (fn 36kr/kg). Våra frallor får normalt ungefär en rå hamburgare om dagen. Till detta kokar vi en gröt bestående av morötter, potatis, vitkål, andra rotfrukter samt korngryn. Till detta sätter vi en ordentlig klick ister eller smör (animaliskt fett). Vi blandar alltihop i en gryta och kokar minst en timme. Sedan finfördelar vi gröten med en stavmixer. Om man gör storkok kan man sedan frysa i mindre portioner. Ca 1 gång i veckan ger vi en äggula och ibland får de filmjölk med grädde och rester av vår mat. Observera att det skillnad mellan grädde och mjölk. Ge absolut inte hunden mjölk, då kan magen rasa helt. Hundens matspjälkningssystem är likadant som vargens vilket innebär att de inte har förmåga att spjälka vegetarisk mat som inte först har kokat sönder fullständigt.

 

 

Giftig och ohälsosam mat

 

Det finns vissa saker som vi äter med nöje, men som är giftigt för hundar:

 • • Lök. Vi vet inte om det gäller både rå och tillagad lök, men vi undviker alla lökbitar så gott vi kan. Köttbullar innehåller ju ofta lök, och det bryr vi oss inte om och vi har aldrig sett någon effekt av det.
 • • Choklad är riktigt farligt för hundar. I för stor mängd påverkar det hjärtat och de kan dö av det. Det verkar dock variera hur mycket varje hund tål. Vår gamla tik stal och åt upp en hel 200 g chokladkaka vid ett tillfälle och vi märkte ingen skillnad på henne. Men vi undviker ändå choklad i alla former.
 • • Vitlök. Nu blir det riktigt komplicerat. Det finns naturläkemedel för hund som innehåller vitlök. En del säger att om man ger hunden vitlök så minkar antalet fästingar som sätter sig. Andra säger att det är jättefarligt. Det är svårt att säga vem som har rätt och vem som har fel. Kanske hänger det mycket på vad varje individ tål. Kanske är det ändå bäst att undvika för säkerhets skull?

 

 

Avmaskning

 

Under valptiden har valpen avmaskats vid 2, 4, 6 och 8 veckors ålder. Det finns två olika skolor när det kommer till avmaskning. En del tycker att man ska avmaska en till två gånger om året och den andra att man ska vänta tills man tror att hunden har mask innan man avmaskar. Vi har valt att avmaska vid behov. Det är trots allt ett giftigt preparat man ger dem. Bor man på landet och hunden äter avföring från häst, katt och höns, är det mycket troligt att de får mask, och då kan det vara relevant att avmaska oftare. Man kan ana att hunden har mask om de har glupande aptit men ändå inte går upp i vikt om de får mycket mat. Om de magrar trots att magen ser stor ut, kan det också bero på att magen är full av mask. Somliga säger att när man kan se mask i avföringen, då har det gått alldeles för långt och hela tarmsystemet är fullproppat med mask. Därför kan man kanske inte lita helt på att undersöka hundens avföring för att få en indikation på en eventuell maskförekomst.

 

 

Skotträdsla och andra rädslor

 

Hundar föds inte skotträdda. De lär sig oftast detta av sina ägare. När det smäller första gången, tittar hunden på dig för att få vägledning från din reaktion. Om du möter hundens blick och börjar prata och trösta med mild röst, bekräftar du för hunden att smällen var farlig, och den lär sig att reagera med rädsla. Om du istället ignorerar smällen och inte tittar på hunden utan bara fortsätter som vanligt, följer hunden ditt exempel. Var noga med att vara avslappnad i samband med att det smäller, för hunden kan med lätthet läsa av din kropps anspänning. Detsamma gäller för andra saker som hunden kan bli rädd för. Antingen ignorerar du saken/fenomenet och låtsas som ingenting, eller också går du fram till föremålet och tar i det och förklarar med käck och pigg röst att det här är väl inte farligt om matte/husse vågar ta i det. Allt är nytt för valpen så exempelvis en bro, en lampa eller en plastpåse som blåser i vinden, kan upplevas som hotfull.

 

Hunduppfostran

 

Fransk bulldog är verkligen en bulldog ut i fingerspetsarna. De är mycket envisa och kan få för sig att de ska bestämma i hemmet. Då är det viktigt att man tydligt visar hunden vem som bestämmer. Med några enkla vardagsövningar kan man markera för hunden att det är människan som bestämmer.

 • Vid matskålen: Låt inte din hund börja äta förrän du har sagt att det är ok. Vi brukar hålla en hand på valpens bröst när vi ställt ner skålen, och säga ”Vänta”. Efter ett par sekunder säger vi ”Varsågod” och släpper fram valpen. Efter ett par veckor börjar valpen att vänta på ditt kommando innan den börjar äta. Den har förstått att det är du som bestämmer över maten.
 • Vid promenaden: I hundens värld är det den som går först som bestämmer. Låt därför inte din valp gå först ut genom dörren när ni ska gå på promenad. Låt människorna gå först och valpen sist. Låt inte hunden bestämma vilken väg ni ska gå. Visa tydligt att det är du som väljer väg, även om hunden protesterar eller vill dra åt ett annat håll. Om hunden är lös, gå bara åt ditt håll, hunden följer med så småningom. Om du vill skynda på den kan du låtsasspringa på ett hukande sätt, så att hunden tror att något särskilt är på gång. Då kommer den snabbt springande.
 • Gå gärna valpkurs med hunden. Det är roligt för både dig och hunden. Där lär du dig mer om hur hunden fungerar, och vad som är bra att tänka på när man har en valp.

 

 

Vaccinering

 

Valpen vaccinerades mot valpsjuka, smittsam leverinflammation och parvo samt kennelhosta (DHPPi-vaccin) veckan innan du hämtade din valp. Valpen bör vaccineras igen vid 12 veckors ålder. Därefter bör man vaccinera mot valpsjuka, leverinflammation samt parvo vid 12 månaders ålder (alternativt ett år efter 12-veckors vaccinationen) och sedan vart tredje år. Kennelhosta är farligt för valpar och äldre hundar, men vuxna hundar drabbas i allmänhet inte så hårt. Om man väljer att vaccinera mot kennelhosta, gör man det varje år. Rekommendationerna för vaccinering varierar lite grann. Vår erfarenhet är att veterinärerna går mot allt längre tid mellan vaccinationerna. Hör med den veterinär du litar på, för att få uppdaterad information.

 

 

Att simma med fransk bulldog

 

Fransk bulldog är dåliga simmare. Vid två tillfällen har vi blivit tvungna att rädda Pippi från att drunkna. Hon kan simma hyggligt rakt fram, men när hon ska svänga eller vända, verkar den kompakta kroppsformen leda till att hon sjunker med rumpan först. Trots dessa tillbud älskar hon att simma. Så när vi tar fram flytvästen blir hon överlycklig. Om du låter din valp simma, glöm inte flytvästen och ha hela tiden uppsikt över hunden, trots detta.

 

 

Försäkring

 

Genom att försäkra hunden undviker man plötsliga stora kostnader i samband med plötslig sjukdom eller olycka. Veterinärbesök är i allmänhet mycket kostsamma. Försäkringen är uppdelad i två delar, en sjukförsäkring och en livförsäkring. Man kan säga att ju mer man betalar per månad, desto mindre kostar det hos veterinären när det är dags för ett besök, och tvärt om. Det finns en fast självrisk (som varierar mellan 1100:- och 4500 kr) samt en rörlig självrisk på mellan 10 och 25% av återstående veterinärkostnad (utom hos If, som bara har fast självrisk.) På grund av att vissa sjukdomar oftare påverkar fransk bulldog, har vissa försäkringsbolag valt att inte låta dessa sjukdomar ingå i försäkringen. Gomspalt och förträngningar i luftrören kan vara sådana sjukdomar. De flesta försäkringsbolag har också uteslutit kejsarsnitt från försäkringen. Var noga med att kolla upp vad som ingår i ditt försäkringsbolags regler för fransk bulldog.

 

 

Registrering hos SKK och Jordbruksverket

 

När du hämtar din valp är den registrerad i Svenska Kennelklubben (SKK). Genom att fylla i den medskickade talongen, får du ditt namn registrerat som ägare till din hund på SKK:s hemsida. Om du tävlar med din hund i tävlingar arrangerade av SKK:s underklubbar, registreras resultatet hos SKK och det går att utläsa på deras hemsida. Om du väljer att bli medlem i SKK får du möjlighet att delta i dessa tävlingar, samt en månatlig tidskrift (Hundsport).

 

Hos Jordbruksverket i Jönköping finns ett centralt register för alla hundar i Sverige, dit man har skyldighet att anmäla sin hund. Det kostar 70:- som en engångsavgift och man kan göra anmälan på internet: (http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/hundarochkatter/hundregistret.4.207049b811dd8a513dc8000442.html)

Registret är till för att man ska kunna spåra bortsprungna och stulna hundar, samt hundar som beslagtas för att de beter sig illa.

 

 

 

 

 

 

Copyright 2010 Pipistrellens Kennel

 

 

 

 

 

Purus vitae dolor ut eu - Urna pulvinar suspendisse