Om hundars magar

Pipistrellens Kennel

-Fransk bulldogg-

 

Vad ska man ge sin hund att äta?

 

 

Klicka här för tips på hur man livar upp torrfoder.

 

Reklam och medier är fulla av information och reklam för hundmat. Den ena typen av mat verkar förträffligare än den andra. Där står vi hundägare och funderar över vad som är bäst. Vad ska vi ge hunden för att den ska må så bra som möjligt?

 

Hundar är rovdjur. Få känner sig tveksamma till detta faktum. Men hur kan man se det på hundkroppen? Många skulle säga att det saxlika bettet och de kraftiga tänderna är typiska kännetecken för ett rovdjur, och det stämmer naturligtvis. Men tändernas funktion är att sönderdela mat från stora stycken till mindre. Helst pyttesmå om det är möjligt. Ju mindre matbitar ett djur sväljer, desto snabbare passerar maten genom tarmkanalen och desto snabbare kan djuret utnyttja näringen i födan.

 

Studier av djurs kroppar

Zoologisk morfologi är ett ämnesområde där man studerar utformningen på djurs kroppar. Slutsatser från sådan forskning visar att uppbyggnaden av ett djurs matspjälkningsorgan visar vad djuret har utvecklats till att äta.

 

Olika typer av celler i olika föda

Utvecklingen av olika typer av organ har påverkats starkt av det faktum att det finns två typer av celler hos levande organismer. Celler från djur är mjuka och omges av en hinna av fettlösliga och vattenlösliga molekyler. För att komma åt det värdefulla innehållet i cellerna behövs enzymer som kan produceras i rovdjurets tarm. Växtceller är en helt annan femma. Det mjuka näringsrika innandömet hos en växtcell omges av ett lager cellulosa som är hårt och kräver mycket arbete för brytas upp. Djur som är anpassade till att äta växter måste alltså ha någon form av mekanism för att bryta upp cellulosaboxarna eftersom det är inuti dessa som näringen finns.

 

Olika djur – olika lösningar

Det finns olika lösningar på problemet i naturen. Kor och får har t ex flera magar. En tid efter att de svalt maten kommer den upp igen och tuggas en andra gång. I fyra olika magar behandlas cellulosaboxarna med hjälp av kolonier av bakterier och enzymer. Hästar fungerar på ett annat sätt. De har bara en magsäck, men i anslutning till tarmen finns en jättestor blindtarm som kan bli en meter lång och rymma 20 liter. Här arbetar kolonier av bakterier och andra mikroorganismer som hjälper till att bryta upp boxarna. På avföringen kan man se att kornas matspjälkning är effektivare än hästens eftersom man hos hästen fortfarande kan urskilja delar av gräs och andra växter som hästen ätit, medan kons avföring uppfattas som mer homogen. Växtätande fåglar har en annan lösning. I magsäcken finns en rivhinna, som känns och ser ut som ett sandpapper. Magsäckens vägg är mycket tjock och muskulös och växtdelar och frön rivs sönder innan maten passerar till tarmen. Dessa fåglar har också stora blindtarmar där mikroorganismer hjälper till att jäsa upp de boxar som klarat den mekaniska behandlingen i magen. Hos rovfåglar kan man se en tydlig skillnad, då magsäcken är mycket mindre muskulös och blindtarmarna mycket mindre utvecklade. Vi människor har också matspjälkningssystem som ett rovdjur, men vi har kommit på en annan metod att bryta upp cellulosan i växtcellerna. Kokning har samma effekt som bakteriell jäsning, och växter som är väl kokta är en mycket större näringskälla än råa grönsaker.

 

Matspjälkningen hos en hund

Hundens matspjälkningssystem är typiskt för ett djur anpassat till att äta kött. Magsäcken är tunnväggig, tarmen jämförelsevis kort och blindtarmen är nästan obefintlig. Några mer avancerade mekanismer för att bryta ner maten vore onödigt, då tarmens enzymer lätt bryter ner de tunnväggiga djurcellerna hos bytet.

 

Vad säger då denna information om hundars matvanor? Jo att hundar inte har någon anpassning i varken mun eller matspjälkningskanal för att bryta ner vegetabilisk föda. Grönsaker som hunden äter fungerar därför i mycket stor utsträckning som bukfylla och till bara liten del som näringskälla. Kokning ökar andelen växtdelar som går att utnyttja som näring, men råa grönsaker är bortkastade pengar. Slutsatsen blir att hundar är köttätare och att ge dem endast vegetarisk mat gränsar till djurplågeri.

 

Sunt förnuft fungerar bäst

Hunden har levt med oss och ätit vår föda under de drygt 10 000 år som vi människor har varit bofasta. Sedan 1950-talet har konserverad hundmat och torrfoder funnits tillgängligt för hundägare i Sverige. Under de föregående drygt 9900 åren åt hundarna våra rester, dvs överbliven människomat, mat som blivit oätlig och allt annat som de kunde tänka sig att äta, men inte vi. Majoriteten av alla dessa år utspelade sig före den tid då människan började odla växter för föda, dvs under en tid då vi åt mestadels animalisk föda. Under alla dessa år klarade sig hundarna alldeles utmärkt på vår mat. Och hundens matspjälkningssystem har inte förändrats sedan dess.

 

Hundens hälsa avgör

Vilket foder du väljer att ge din hund att äta, har alltså oftast inte särskilt stor betydelse. Rått kött är naturligtvis att föredra, men enbart muskler kanske inte tillfredsställer näringsbehovet. I naturen äter ju vargarna också bytets inälvor, vilkas näringsmässiga sammansättning skiljer sig från musklernas. Naturligtvis finns det individer som är känsliga för olika typer av mat, eller har olika sjukdomar i mag-tarmkanalen, och då måste man självklart anpassa fodret till detta. Men majoriteten av alla hundar mår utmärkt på nästan alla typer av foder som finns i handeln. Vilken typ man väljer blir istället en smaksak eller en ekonomisk fråga. Studera din hund så ser du snart om den mår bra eller dåligt. Om den ständigt eller ofta är lös i magen kan det vara något som inte fungerar i matspjälkningskanalen. Detsamma gäller om hunden kräks ovanligt ofta. Utslag, försämrad pälskvalitet och klåda kan också vara tecken på att hunden och fodret inte passar tillsammans. Då får man prova något annat, tills man hittar något som djuret tycker om och mår bra av. Men det finns ingen orsak att oroa sig för att hunden lider brist på olika näringsämnen om man inte köper det dyraste eller mest saluförda fodret. Låt ditt sunda förnuft styra dig i valet av foder, så kan du känna dig trygg och tillfreds med att din hund får de näringsämnen den behöver.

 

Anna Zeffer

Fil dr i Zoologisk morfologi

 

 

Purus vitae dolor ut eu - Urna pulvinar suspendisse