Valpdagboken 2010

Pipistrellens Kennel

-Fransk bulldogg-

 

Valpdagboken 2010

 

Onsdag 28 april

 

Som avslutning på "Dagens kommenterarer" vill vi berätta att Plupp stannat här hos oss. Hon vägrar sluta kissa på textilier, så vi har nog ett digert arbete framför oss med henne :-) Flera andra valpar verkar ha fattat galoppen mycket snabbare. Nåväl, allt har sin tid. Hon är trots allt den ljuvligaste lilla valp man kan tänka sig.

 

 

Söndag 25 april

 

Det har varit känslomässigt jobbiga dagar. Alla valparna har flyttat hemifrån utom Plupp. I fredags flyttade Piaf till Stockholm och Birk till Jönköping. Igår flyttade Grim till Strömsholm och Pavarotti till Malmö. Idag försvann Lovis till Örnsköldsvik. Kändes både jobbigt och bra att de kom iväg. De nya ägarna verkar mycket engagerade och intresserade och vi tror att de kommer att få väldigt bra hem allihop. Ändå känns det så tomt. Alla rapporter hittills har varit odelade positiva. Ingen av dem har gråtit och gnällt efter sin mamma eller syskonen. Det tar vi som ett tecken på att de var redo att flytta. Plupp har gått sin första skogspromenad idag, och hon har varit jätteduktig. Hon hängde med och behövde inte bäras en enda gång. En tuff liten tjej! Nu vidtar vardagen igen och Plupp ska få barnvakt om dagarna.

 

 

Torsdag 22 april, valparna 8 veckor

 

Idag flyttade Bork hemifrån. Ända till Oslo. Men han kommer att få ett bra liv tillsammans med en hängiven liten flicka. Trodde nog inte att det skulle vara så jobbigt att lämna bort valparna, men det tog hårt i hjärtat att se honom åka. Men vi ses på valpträffen i sommar, så vi får hålla ut. Imorgon blir det tufft. Två småsnuttar flyttar.

 

 

Onsdag 21 april

 

Veterinärbesiktning. Oj vad nervöst. Skulle vi kunna avhålla valparna från att bita i alla sladdarna i undersökningsrummet? Det var svårt, men vi byggde avgränsningar med transportburarna. Två småttingar hade kräkts buren full på nervägen. Alla sprang och kissade och bajsade det första de gjorde när de kom ur burarna. Rummet stank som ett dass! :-) Veterinären har följt dem sedan de bara var en hormonkurva hos Pippi, så det var kul för henne att se resultatet. Hon tyckte att valparna var riktiga A-barn och att Pippi var i mycket gott skick för att vara såpass nyförlöst. Ja, mager blir hon ju inte av att äta barnens mat! :-)

 

 

Måndag 19 april

 

För att kunna städa ordentligt åt valparna måste man ta ut dem ur hagen. Det är helt omöjligt att byta tidningar med ett gäng valpar runt fötterna. Så varje dag är de ute och röjer i köket ett par gånger, medan vi städar. Ofta tillbringar vi en stund på golvet med dem innan de trötta återvänder till hagen. Pavarotti har blivit flockens symaskin. Han biter i allt han får tag på, samtidigt som han älskar när man mjukt kramar om allt skinn han har på ryggen. Birk är otroligt social och vill gärna bli smekt och kelad med. Han slickar oss i hela ansiktet med öronen undergivet bakåtstrukna. Bork är också mycket kelsjuk och sitter gärna långa stunder i knät, men han är lite mer tillbakadragen än Birk. Piaf ägnar dagarna åt att rymma ur hagen. Idag tror jag att hon har rymt minst 10 gånger. Frågande ställer hon sig i dörröppningen och kikar på oss, som för att fråga om lov. Lovis råkar ofta i slagsmål med sin mamma, och hon har vuxit till en stabil tjej. Grim är en bjässe med mycket hud och han gillar också att bita i i kläder och händer. Alla valparna älskar att bära på sina ledsaker, såsom en tennisboll eller en strumpa fylld med en annan strumpa. Tidningar går också bra att bära iväg på.

 

 

Söndag 18 april

 

Idag var de ute och sprang runt på köksgolvet i en timme. Därefter har de sovit mest hela dagen. Ebbe och Pippi och jag tog en promenad i solen på eftermiddagen. När vi kom tillbaka möttes vi i dörren av Piaf. Stolt som en tupp för att hon lyckats klättra ur hagen. Jag bannade henne milt och satte tillbaka henne. Tio minter senare var hon tillbaka i sällskap med Plupp. Fulla av självförtroende stegade de in i köket och funderade över vad de skulle förstöra först. Vilka busiga tjejer!

 

 

Lördag 17 april

 

Idag hade vi dem ute i hagen en stund. De är ju inte rädda på något vis, varför vi genast hade sju valpar utspridda överallt. Och medan vi tittade åt ena hållet, smet de genom stängslet åt andra hållet. Det blev en sport för dem att smita och busa på utsidan. Ebbe har ju begränsat tålamod med de små, men ute i hagen ville han plöstligt leka med dem och de var med på noterna. Särskilt Lovis verkade ha fattat tycke för den store Rottweilern. Pippi försöker fortfarande uppfostra dem med begränsad framgång. Antar att Plupp kommer att få sig några tillsägelsern sedan när hon är ensam kvar. Äntligen lite fler bilder på alla valparna. Filmade dem också, men har inte den tekniska kunskapen att lägga ut filmerna på nätet.

 

 

Fredag 16 april

 

Vi överväger att döpa valparna till "konfettiklubben". Tänk att man kan dela en tidning i så många smådelar och se så nöjd ut efteråt. Pippi börjar få fason på sina telningar. Ebbe tycker mest att de är jobbiga och flyr ut i hagen för att slippa deras envisa uppvaktning. Nu springer de obesvärat omkring i köket och kissar överallt. Några tennisbollar och ett par uppstoppade strumpor är allt som behövs för att roa dessa sjuveckors energiknippen. Imorgon lovar vi att sätta in lite bilder på bebisarna.

 

 

Torsdag 15 april, valparna 7 veckor

 

Pippi har äntligen börjat försöka uppfostra sina valpar. Det går sådär. Hon försöker och de svarar tillbaka. Särskilt Plupp, hon är tuff som bara den mot sin mamma. Skäller och försöker bita henne. Som tur är är Pippi lika envis som sin dotter och ger sig inte. Killarna gör inget väsen av sig i det avseendet.

 

 

Onsdag 14 april

 

Personligheter börjar utveckla sig. Piaf och Plupp är de tuffa tjejerna. Pavarotti är coolast. Bork har varit lite osäker men har nu repad mod, men han kan skrika högst av avundssjuka och längtan efter något han inte kan få. Lovis var lite smågnällig förut men liknar nu mer killarna, dvs hon har blivit lugn och harmonisk. Men öronen vill inte resa sig. Birk är en försiktig kille som gärna vill vara undergiven och nära och pussas hela tiden. Grim tävlar med Pavarotti om att vara cool. Han lutar sig bara tillbaka och väntar på att kloklippningen ska vara avklarad. Inte precis som sin mamma... :-)

 

 

Måndag 12 april

 

Idag har de gjort vilda raider bland skorna. Mina gymnastikskor verkar speciellt roliga. Dessutom har de släpat på köksmattan. För att inte tala om allt kiss och bajs som de producerar precis överallt. Ändå älskar man de så mycket. De är helt ljuvliga och mjuka och varma och doftande (av en blandning av valpfoder och valp...). De är sjövilda och skogstokiga och låter mest som ett gäng gremlins. Helt underbara., precis som valpar ska vara.

 

 

Söndag 11 april

 

Imorse låg Piaf och sov i en solfläck när vi steg upp. Hon hade helt sonika rymt från hagen och valt en annan sovplats. Idag har det varit soligt och varmt så vi tog ut valparna på en liten tur i gröngräset. Naturligtvis provade de allt som fanns omkring dem. Så nu har de smakat på jord, mossa och stenar. Dessutom har de träffat hönsen. Modigt vågade de sig fram och skrämde hönsen, som säkert är fyra gånger större. Piaf vågade mest som vanligt, hon är sin mamma upp i dagen; tuff, orädd, modig, kelsjuk och snäll. Där gjorde du ett bra val Elin!

 

 

Lördag 10 april

 

Idag har två av valparna rymt ur hagen. Piaf var först förstås och sedan kom Plupp. Piaf stegade in i köket, stolt som en liten tupp. Idag har vi också klippt klorna igen. Det behövdes bara en person, för valparna, speciellt Grim, var kolugna (nja, kanske inte Piaf, hon har ju en egen vilja). Vi har fått flytta pallen inne i hagen. Då bestämde sig Birk för att den var hans. Ingen fick sätta ens en liten tass på pallen. Han attackerade direkt och morrade och skällde och gick på. Ingen var särskilt imponerad.

 

 

Fredag 9 april

 

Idag har vi släppt ut valparna i resten av huset. Plupp, Grim och Pavarotti vågade sig ut i köket direkt. De andra stannade ångestfyllt vid gränsen mellan stengolvet och trägolvet. Piaf skrek i högan sky, av ren och skär avundssjuka. Men efter ett tag vågade sig alla valparna ut. Stolt stegade de nu omkring, som om de aldrig tvekat överhuvudtaget. Modigt vågade de också dricka ur den stora vattenskålen i köket.

 

 

Torsdag 8 april, valparna 6 veckor

 

Dags för avmaskning igen. Det är inte lätt att hålla fast en bångstyrig valp som inte vill äta medicin. Men skam den som ger sig. Nu står öronen upp på alla valpar utom Lovis och Birk. Deras öron har inte ens gjort ett försök. Grim fick upp öronen först, men efter några dagar av tillväxt, vek de sig igen, men nu är de uppe igen.

 

 

Onsdag 7 april

 

Slagsmålen blir allt vildare och morrningarna börjar faktiskt låta som morrningar nu. Tyvärr uppfostrar Pippi inte sina valpar, hon verkar tycka att det är helt ok när de sliter i varandras öron och de skriker högljutt. Vi har börjat träda in för att begränsa bråken och då är valparna mycket lyhörda och slutar omedelbart. De riktar sina vackra, bruna frågande ögon mot oss och undrar "Vad nu då? Vi som hade så kul!"

 

 

Tisdag 6 april

 

Valparnas personligheter börjar utvecklas. När jag satt i valphagen så kröp Piaf fram och la sig tätt intill. När jag klappade henne gick hon över på rygg och njöt verkligen av kontakten med mig. Hon verkar otroligt kelsjuk. Plupp är en av de tuffare valparna. Hon är ofta i slagsmål. Men samtidigt är hon hur lugn och cool som helst när man håller henne i famnen. Hur ska vi kunna släppa dem ifrån oss när det är dags?

 

 

Måndag 5 april

 

Valparna växer och frodas. Stunderna av vakenhet blir allt fler och längre. De har börjat intressera sig allt mer för världen utanför hagen. Ibland sitter de innanför gallret och gråter efter att någon ska släppa ut dem på golvet i hallen. Där finns skor och tofflor att utforska, och mattan av kokosfibrer. Den luktar spännande.

 

 

Lördag 3 april

 

Idag har en av valparna ylat för första gången. Gissa vilken valp? Just det, Pavarotti. Trodde inte att det var sant när han satt och sjöng i hagen. Han var inte nöjd med att inte få gå ut en stund på golvet.

 

 

Fredag 2 april

 

Idag har vi klippt klorna för 3:e gången. Klorna liknar nästan kattklor när de är så här små. De flesta var lugna och snälla och vi kunde klippa utan problem. Öronen har börjat växa och de som förut så kaxigt stod upp har nu börjat hänga lite på trekvart. Påminner lite om elefantöron, jättesöta!

 

 

Torsdag 1 april, valparna 5 veckor

 

Vi har en valphage gjord av kompostgaller. För att Pippi ska kunna ta sig in till valparna har vi sågat av några gallerbitar. För att ytterligare underlätta har vi ställt en pall på vardera sidan av gallret. Hittills har bara hon lyckats använda pallarna. Men Grim, som är först med allt, lyckades idag ta sig upp på pallen på insidan. Nu är det alltså dags att börja fundera över en ny lösning.

 

Nu har även Lovis öron ställt sig upp. Några har ett öra upp och ett ner men de flesta har båda öronen ner fortfarande.

 

 

Onsdag 31 mars

 

Idag har alla valparna provat en promenad utanför hagen. Nyfiket smög de sig fram över träplankorna och nosade på allt nytt. Sedan dess hänger de vid gallret och vill ut igen.

 

 

Tisdag 30 mars

 

Dags för avmaskning. Två centimeters Banminth i valparnas gommar. Nu är det väl bara att vänta på explosionen i andra änden :-)

 

 

Måndag 29 mars

 

Valparnas öron börjar resa sig upp. Grims öron har stått upp hela dagen medans flera andra har haft ett öra på svaj en stund, för att sedan ha båda nere igen. De verkar vara tidiga med det mesta, den här kullen. Nu när de har vant sig vid människor så är alla valparna väldigt lugna och fina. Kanske är tjejerna lite mer gnälliga. Killarna är lugna som filbunkar.

 

 

Söndag 28 mars

 

Att tugga på mattes tår har nu blivit en sport. Sylvassa små nålar provar på strumpor, tår, byxor och allt annat som man kan få in i munnen. Nu kommer en period när de lär sig att det faktiskt kan göra ont att provsmaka syskonen. Ofta skriker de i högan sky för att någon tar i för hårt i tassar, öron eller näsor. Pippi är dock cool. Hon är extremt tolerant. Egentligen borde hon uppfostra dem men förstagångsföderskor kan ibland vara lite dåliga på det.

 

 

Lördag 27 mars

 

Gången blir stadigare och stadigare. Ett par har till och med försökt sig på att galoppera. Klumpigt och vingligt, men det går om man försöker. Magarna har hittills fungerat jättebra, trots att vi introducerat torrfoder. De är vrålhungriga varje gång och Pippi är så avundssjuk på sina små telningar. Med nätt och jämnt återhåller iver, väntar hon på sin tur att göra rent skålarna och valparna.

 

 

Torsdag 25 mars, valparna 4 veckor

 

Idag har de provat på valpfoder för första gången. Har en känsla av att det gick ner mest för att det var smaksatt med köttfärs. Men aptiten är det inget fel på. De är tjocka och blanka och ljuvligt vackra. Ikväll flyttar de ut i den nya stora hagen, där den gamla lilla hagen utgör en del. Här ska de kunna leka och busa på lite större yta.

 

 

Onsdag 24 mars

 

Hörntänderna och framtänderna är bara små vassa nålar, men idag upptäckte vi att kindtänderna har vuxit sig riktigt stora utan att vi visste något. När de tar in hela tån i munnen så känns det verkligen. Men de är också mycket lyhörda och reagerar direkt när man piper för att det gör ont.

 

 

Tisdag 23 mars

 

De har börjat leka kamplekar med varandra. Helt plötsligt får någon för sig att anfalla en annan som helt oskyldigt ligger och sover. Sedan blir det bus och bråk. De morrar och skäller på varandra och försöker till och med utmana mamma. Hon tittar på dem som om hon undrar hur hon kunde få sådana besvärliga små avkommor. Ibland krälar de över hela hennes huvud och provar öron, kinder, läppar och nos. Tålmodigt uthärdar hon sin barns påhitt.

 

 

Måndag 22 mars

 

Nu har de provat en blandning av filmjölk, äggula och grädde. Omåttligt populärt. Efteråt har de stora ljusa fläckar i pälsen tills Pippi gjort rent dem ordentligt. Hon är mycket avundssjuk på deras smaskiga mat. En del av dem har fattat att man tar emot köttfärsen in i munnen, men en del provar fortfarande sugtekniken. Det funkar ju det också.

 

 

Söndag 21 mars

 

Idag har tänderna brutit fram. De är bara små vassa piggar än så länge, men tids nog kommer de att förvandlas till symaskiner alla sju. Vi har tagit fler individuella bilder på valparna idag. Men det är svårt när de är så svarta i pälsen. Somliga blev dock riktigt bra. Titta själv!

 

 

Lördag 20 mars

 

Idag har vi satt ihop en större valphage. Tanken är att vi ska ställa den lilla valphagen av trä inuti den nya av kompostgaller. En ny plastmatta pryder trägolvet och gallren är på plats. Kanske blir det lite halt innan man vant sig.

 

 

Fredag 19 mars

 

Tiden går fort med så ljuvliga valpar som våra. Men jag har inte sovit en hel natt sen de föddes :-)

Idag har de provat "riktig" mat för första gången. Små, små bollar av nötfärs. Det blev omåttligt populärt och alla valparna hängde över valphagen och bara skrek efter mer. Imorgon ska de få smaka på äggula också. Det blir säkert lika populärt.

 

 

Torsdag 18 mars - tre veckor

 

Från och med idag ska man börja socialisera valparna så att de vänjer sig vid människor och att vi är snälla. Varje valp ska plockas upp och bort från valphagen, mamman och syskonen i ca 15 minuter varje dag. Ibörjan blev det lite gråt och tandagnisslan för en del, men de vande sig snabbt.

Om man sticker ner hela huvudet i valphagen börjar de slicka och suga och busa med allt som sticker ut. Så ljuvligt de luktar!

 

 

Onsdag 17 mars

 

Valparna kan nu sitta upp och titta sig omkring. De kan också kissa och bajsa på egen hand, så Pippi har fullt sjå med att hålla rent efter dem. Men hon är mycket duktig. De går vingligt men förvånansvärt snabbt runt i hagen. Efter maten brukade de somna direkt, men nu har de ork att leka i fem minuter innan de stensomnar. Eller hamnar i paltkoma som vi brukar säga.

 

 

Tisdag 16 mars

 

Nu börjar de interagera allt mer med varandra. De undersöker också mamma för att kolla om det kan komma mjölk på fler ställen än i spenarna. Ibland siktar de fel och börjar suga vid sidan av spenen och då får mamma fula sugmärken. Som tur är har de ännu inte utvecklat några tänder.

 

 

Söndag 14 mars

 

Valparna har utvecklat vassa klor och idag har vi klippt av yttersta tippen för att de inte ska riva varandra i ögonen och sin mamma för mycket på buken. De börjar mer och mer utforska sin omgivning. Grim försökte idag äta sin mammas morrhår. Pippi är mycket tålmodig med sina nyfikna telningar. Snart nog kommer hon att börja uppfostra dem när de blir för vilda.

 

 

Lördag 13 mars

 

Idag har vi sett dem interagera med varandra för första gången. Pavarotti råkade träffa på Piafs öra och tog in den lilla öronlappen i sin tandlösa mun. Så tog han ett rejält tag och började slita och dra. Han trodde väl att han la ner ett byte eller nåt... :-). Syrran vaknade inte ens, så det kan inte ha varit ett särskilt allvarligt försök. Piaf har också utforskat sin mammas ansikte idag. Hon sniffade försiktigt vid öronen och i mungipan innan hon la sig tillrätta intill hennes kind.

 

 

Fredag 12 mars

 

Pavarotti drar ifrån i viktligan. Han är nästan lika bred som han är lång. Grim ligger inte långt efter. Nu börjar de gå lite försiktigt. Ungefär som en padda som kravlar sig fram, fast de höjer sig något över golvet och vaggar ostadigt mot mamma. Trots att de har öppnat ögonen verkar de inte se henne, utan går på lukten och känseln för att hitta henne och spenarna. Ebbe har sådan respekt för Pippi och valparna att han inte ens vågar titta på dem när han går förbi.Och han är ändå rottweiler :-)

 

 

Torsdag 11 mars, två veckor gamla

 

Idag är de två veckor gamla. Enligt böckerna ska den riskablaste tiden ha passerat, och det gläder vi oss mycket åt. Tyvärr finns det fortfarande ett antal risker så oron är inte helt borta ännu. Strax ska de börja äta något annat än mjölk. Vi börjar med rå nötfärs och välling.

 

 

Onsdag 10 mars

 

Pippi blir bara hungrigare. På kvällarna är hon som en varg. Och magsäcken verkar vara omättlig. Valparna snuttar och äter och växter som det värsta ogräs :-) Det är ett verkligt privilegium att få följa deras uppväxt.

 

 

Tisdag 9 mars

 

Gänget har blivit tungt. Pavarotti leder viktligan och Piaf och Plupp ligger ca 100 g efter. Vissa dagar går de upp 50-60 g, medan andra står de nästan stilla. De är tjocka och goa och tunga iallafall, och alla verkar nöjda. Gången har förändrats också. Förut handlade det om att kräla. Nu har de blivit som små paddor, och orkar nästan lyfta sig från golvet. Snabba är de också. Ofta somnar de mitt i maten, när de är mätta och runda. Sedan sover de tills det är dags för utgifterna. Då är mamma Pippi där och ordnar med det. Sedan sover de igen. Och sedan äter de igen. Kan tänka att det kommer att förändras framöver.... :-) Då lär det bli liv i luckan!

 

 

Måndag 8 mars

 

Dagen till ära har Plupp nått över halvkilosgränsen med en viktuppgång på 50g det senaste dygnet. Pavarotti är en riktig biff på 665g. Han är den ende som har passerat 600g och det gjorde han redan i förrgår. Sicken kille!

 

 

Söndag 7 mars

 

Idag har vi försökt ta närbilder av ansiktena för att vår expert ska kunna bedömma deras utseende. Det var inte lätt att hålla dem stilla och vi är kanske inte heller världens bästa fotografer.

Pavarotti uppfann ett nytt ljud. Numera kan han också morra. Han låter som en ljus flickröst som säger "RRRRR". Också Birk kan nu se sina syskon.

 

 

Lördag 6 mars

 

Idag har vi äntligen namngivit våra valpar. De heter Grim (ettan), Pavarotti (tvåan),

Piaf (trean), Birk (fyran), Bork (femman), Lovis (sjuan) och Plupp (åttan). Sex av sju valpar har nu öppnat ögonen, det är bara Birk som avvaktar med att beskåda världen.

 

 

Fredag 5 mars

 

Idag har Trean sällat sig till skaran som kan öppna ögonen. Blicken är helt suddig och ögonen ser ut som om de är överdragna med en hinna. Men det ska vara så, så man behöver inte oroa sig. Undrar bara vad de ser...

 

De är otroligt starka i kroppen de små liven. En del är mer livliga och vrider och vänder sig så man får hålla fast dem för att inte tappa dem. En del sover lugnt vidare, även om man håller dem på rygg i handen. De är väl sin mammas söner och döttrar. Pippi älskar att ligga på rygg i famnen. Jag har förvisso ganska små händer, men nu har vi nått gränsen att greppa de små runt bröstkorgen. De har blivit för grova helt enkelt.

 

Halvkilosgränsen är passerad! Vår tyngsta valp väger nu över 500 g. Det innbär att födelsevikten fördubblats på bara en vecka. Det verkar vara dunderhonung i Pippis mjölk... :-)

 

 

Torsdag 4 mars

 

Två av de små har börjat öppna ögonen idag. Det är Ettan och Åttan, först och sist, störst och minst som redan efter 7 dagar börjar på att kika på världen. Inte mer än små springor, men ändå!

 

Nu är de en vecka gamla. De växer så man knappt kan tro att det är sant. Nu fyller de upp nästan halva babykorgen. Och Pippi hon putsar och matar som den värsta husmor. Tänk att hon är så duktig!

 

Vi har börjat fundera på valpnamn. Kön och siffra känns inte så bra, och nu är det snart dags att registrera de små liven.

 

Tik3 har haft rosa nos hela tiden. Nu invaderas det rosa av mörka fläckar, så hon får nog en mörk nos till slut.

 

 

Onsdag 3 mars

 

Stort intresse för våra valpar! Jätteroligt! Svårt att sortera bort någon, alla verkar så trevliga.

 

 

 

 

Purus vitae dolor ut eu - Urna pulvinar suspendisse